Jan 7, 2011

People have been asking me about this bike.

Ada orang pernah bertanya kepada saya tentang motor ER6N ni, antaranya yg saya petik di bawah adalah emel En. Zahrul kepada saya:

Nor Zahrul Hayzraai wrote to me

show details 12/14/10

Salam En Yusuff,

Saya terbaca mengenai your blog mengenai ER6N. Saya bercadang ingin beli sebiji motor ni. Memandangkan En Yusuff dah pakai motor ni lebih 2 tahun, saya harap n Yusuf tak keberatan menghulurkan sedikit pandangan mengenai motor ni dari segi kos maintenance dan kepuasan menunggang motor ni.

Saya ni baru nak belajar bawak motor > 500 cc. Dgn harganya yg berpatutan, saya ingat motor ni paling sesuai bg org "novice" mcm saya. Tp, kalau dapat pandangan yg lebih baik dari org yg dah ada cukup pengalaman mungkin lg baik.

Saya harap En Yusuf dapat memberikan sedikit pandangan :)

Terima Kasih.

Salam,

Zahrul, W.Melawati Reply Forward

Your message has been sent.

Reply from yusuff latif to Nor


show details 1:24 PM (1 minute ago)

Salam. Maaf sebab baru terbaca emel Zahrul ni. Kalau tanya saya, memang lah saya cukup puas hati dengan motor ER6n ni, pada harga yg taklah mahal macam motor besar yg lain. Walau bagaimanapun, motor ni dianggap motor budget bike di mana peralatan assessories yg dipasang padanya , sekadar cukup dan asas sahaja. Maksud saya dari segi assessories seperti brake system dan lain-lain. Contoh mudah brake pada ER6N ni yang basic sahaja, performance nya tak lah baik sangat. Jadi jika kita nak improve performance kita kena tukar lah sistem brake dia kepada brand yang lebih baik dan mahal. Contohnya saya sendiri dah tukar brake line dia kepada racing spec - brand Hel, orang panggil stell braided hose, 2 line untuk brake depan dan 1 line untuk brake belakang , harganya 3 line x RM200 = RM600. Kesannya, Braking performance improve by 100 % (pada jangkaan saya shj) jadi bila brake rasa lebih mencengkam dan cepat responsen ya, dari segi membrek, dan lepas brek. Itu salah satu contoh yg saya rasa mudah diberi.

Dari segi sistem lain pun begitu juga, sebab itu, lama kelamaan , orang yg nak rasa performance yg up sikit lagi, akan tukar upgrade seperti pada tayar depan belakang, absorber, exhaust, air filter, dan lain-lain.

Tapi dari segi harga, motor nih saya rasa paling murah di pasaran. Sebabnya, ia dipasang di Malaysia dan dianggap motor CKD - jadi tax nya taklah tinggi, menjadikan harganya sangat murah berbanding motor besar yg lain.

Dari segi kos maintenance setakat pakai motor nih dah 2 tahun, sangat minimal. Kos servis sahaja lah, minyak enjin setiap 3,000 km, (4 lejang) kena pakai 2 botol, (sebotol RM25 - 30) plug setiap 6,000 km (dalam RM48). Kos beli barang assessories terpulang kepada diri masing-masing sebab safety sangat penting seperti kasut boot, jaket motor, dll.

Dari segi kepuasan pula, ada 2 perkara saya nak cakap:

1) Motor ni horsepower nya sekitar 70 hp. Saya rasa memang power dan pick up. Top speed boleh lebih 200 km/j. senang-senang je. (Cuma berani atau tidak je)(Kalau nak bawa laju kena pasang windshield untuk tolak tolakan angin dari depan) Dari segi pick up memang kuat, sebab dia 2 stroke, mengalahkan motor 4 stroke jika di traffic light.

2) Kepuasan dari segi ber club. Kita ada Kelab FERNO - Friends Among ER6 Owners, dan sila cari forum nya di http://er6.my-forums.net/index.php?sid=f62256bb93e95e8d620997ea3fc2bafc&mforum=er6

di mana banyak perbincangan fasal motor nih dan perjumpaan (TTS) dan rides dll.


Ok, sekian ringkas sahaja untu permulaan kata.

Yusuff, 0129143108.



Dec 12, 2010

Ride ke Kuala Kurau pada 11-12/12/2010

Semalam saya telah selamat pulang dari Ride ke Kuala Kurau.

Ride yang dirancang melibatkan beberapa kawan rapat FERNO tak berapa menjadi sebab ramai yg tak dapat turut serta atas  urusan lain dan kemalangan yang tidak dapat dielakkan, takdir ketentuan Ilahi.

Akhirnya saya dan Ustaz Syed Mokhtar berdua,  meluncur menebas angin ke Utara Perak, menuju Kuala Kurau namanya. Kawasan destinasi sangat cantik dengan jeram air dari gunung yg sejuk airnya dan cantik pemandangannya.

Kami tinggal di Chalet, kongsi berdua, murah je RM50 semalam.

Perjalanan :

- Berjumpa di Tol Jln Duta

- minum pagi di RNR Sg Buloh (dapat berita Bro Fuad jatuh).

- Singgah di Bidor, rumah ayah mertua dan jumpa anak - Aiman dan Amin yg cuti sekolah di Rumah Atok mereka.

- Mencari, menemani Abg Fuad yang down di Teluk Intan (Kasihan Bro, tapi syukur tuan badan selamat, cuma motor kena masuk wad).

- Tersesat ke Selatan (Sebab percayakan arah haluan yg salah besar diberi oleh seorang Bro India).

- Patah balik ke Utara - mencari Kg Gajah, Beruas, Terong, Taiping, Kuala Kurau.

- Perjalanan ke Kuala Gula - terpaksa ditunda next time atas faktor masa.

Gambar, video dan suasana di Kuala Kurau



Oct 31, 2010

Testing

Adakah boleh post dr hphone ni?
Published with Blogger-droid v1.6.4

Sep 30, 2010

Another review between ER6N and his Brother ER6F

Text by Janie Omorogbe

Kawasaki’s little ER-6n and ER-6f are urban twins, distinguished apart by one’s nakedness and the other’s stylish bodywork. There wasn’t an awful lot wrong with these bikes in the first place, but Kawasaki are keen to keep both updated and have tweaked them to suit the current economic climate.

Link ...http://www.dainese.com/us_en/daineseme/kAWASAKI_ER_6N_by_Janie_Omorogbe

Sep 19, 2010

Ulang tayang review ER6N dari satu website

Sumber website :http://rmreview.com.my/2010-er-6n-a-best-naked-bike-performance/ 

The ER-6n gets a vestigial flyscreen around its headlight or instrument pod, but for the most part the fairing of this naked style .the clean, size-efficient engine delivers good fuel economy and also meets stringent emission regulations, thanks to its precise fuel-injection and a three-way catalyzer system. The key to the ER-6n’s slender size is its compact liquid-cooled, fuel-injected, DOHC 8-valve 649cc parallel-twin engine, which permits the use of a narrow, lightweight frame. Its fuel injection settings grant the engine plenty of bottom-end torque and smooth low-mid rpm response. Its coolant is routed to the cylinder and head through the engine cases, reducing the number of hoses and simplifying the cooling system.


The instrument cluster is uniquely stacked with a sharp design and easy layout from the analog speedometer to the multi-function LCD screen. The instrumentation features include a fuel gauge, bar-style digital tachometer, clock, odometer and dual trip meters. Besides the rubber coating on the footpegs, the passenger also benefits from the easy to reach aluminum grab rails — nothing like a relaxed passenger to allow the rider to fully enjoy the ER-6n’s friendly ergonomics and versatile cockpit.

Quite simply, this is a motorcycle that both novice and experienced riders can be at home on and equally comfortable employing its assets to the fullest, whether it be navigating urban environs or enjoying a weekend canyon run.


2010 ER-6N A BEST NAKED BIKE PERFORMANCE



2010 ER-6N FEATURES:-


• Liquid-cooled, DOHC, 8-valve fuel-injected twin cylinder delivers smooth, responsive performance, especially in the low to medium rpm range
• Excellent mid-range power, exceptional roll-on response and impressive passing performance make even commuter traffic enjoyable
• Silky smooth engine vibes via a 180° crankshaft-driven balancer shaft, which in turn drives the water pump
• Oil jets on the connecting rod big ends spray oil on the undersides of the pistons to aid cooling
• Lightweight plug-mounted ignition coils deliver a hot spark and save space
• Wide radiator offers plenty of cooling efficiency
• Coolant routing travels directly to the engine cases, then on to the cylinder and head through internal passages, which keeps external plumbing to a minimum
• Fine-tuned shift lever position is easy to use

• Fuel injection settings permit healthy bottom-end torque while letting the engine rev fast
• Sub-throttle valve equipped 38mm Keihin throttle bodies offer optimum performance and rideability
• Located behind the main throttle valves, the sub-throttles are controlled by the DFI® system ECU for a precise throttle response, similar to a constant-velocity carburetor
• Auto-fast idle system simplifies starting and helps ensure the catalyzer reaches optimum temperature quickly
• The lightweight fuel pump is mounted inside the fuel tank.

• Powerful twin-cylinder engine is the most compact in its category, which helps reduce the dimension of the entire motorcycle and allows use of a slim, minimalist frame
• Triangular setup of the crankshaft and transmission shafts makes the engine short front-to-back
• Transmission input shaft, output shaft and change drum are contained in a “cassette”-style package that allows a compact layout and eases transmission maintenance chores

• Semi-dry sump design reduces engine height
• Plated, linerless aluminum cylinders with a narrow cylinder pitch keep the engine light and slim

• Efficient fuel injection and a three-way catalyzer inside the exhaust produce very low emissions, able to pass the stringent Euro-III emission regulations
• Utilizes a compact and light 300-cell catalyzer unit
• Under-engine muffler placement improves mass centralization and the bike’s low center of gravity
• The exhaust pipe bend and under-engine muffler arrangement contribute to the ER-6n’s attractive styling

• Rubber upper-rear engine mounts decrease the vibration transferred to the rider through the seat
• Handlebar is rubber-mounted to lessen vibration transmitted through the handle grips
• Rider and passenger footpegs are rubber coated to further reduce vibration

• Frame has all the key ER-6n elements — slim, low, lightweight and compact design that is narrow at the knees and footpegs for rider comfort and control
• The strong, high-tensile steel trellis frame not only looks lightweight, it is — rivaling that of aluminum frames
• Balanced rigidity, achieved through extensive 3D analysis, translates directly into superb handling
• The frame, rear suspension and swingarm designs flow together with an integrated line running from the steering head to the rear hub
• Short front-to-back dimensions of the engine allow for a long swingarm and a short wheelbase combination that contributes to the light and nimble handling

• Swingarm stiffness adds balance to the frame’s rigidity — due primarily to the rubber engine mounts
• The D-shaped cross-section swingarm, stabilizer, chain adjuster design and elegant one-piece rider/passenger footpeg stays complement the ER-6n’s high-quality appearance

• Front and rear suspension settings match the frame and swingarm rigidity values for lighter, rider-friendly handling
• Shape of the 41mm fork lower ends around the axle shaft adds to the bike’s performance and high quality image

• An ideal handlebar, seat and footpeg relationship results in a comfortable and natural riding position suiting a wide range of riders
• Frame narrows just aft of the fuel tank enabling a slimmer seat, making the reach to the ground even easier
• The offset single-shock rear suspension layout with the battery located beside the shock instead of beneath it allows a lower seat height as well
• Low seat height and slim overall design make it easy to plant both feet firmly on the ground when stopped
• Aluminum passenger grips are positioned and shaped for easy grabbing by the passenger

• Angular, stacked dual headlight and shroud contribute to the ER-6n’s masculine image and features two-position lights
• Headlights can be adjusted behind the headlight cover
• Reinforcing the ER-6n’s masculine styling, the sharp, edgy radiator shrouds feature integrated front turn signals with clear lenses and orange bulbs and forward-leaning lines
• A flush-surface fuel cap and its sharp-edged motif give the tank a distinctive look
• The ER-6n’s compact front-to-rear appearance is enhanced by the short front cowl, short rear cowl with its LED tail light and shrouds that start behind the front fork
• Finishing out the bike’s aggressive image is a sharp tail cowl design featuring a slimmer rear mud flap and turn signals that can also function as hazard lights
• A long front fender keeps the water splashing to a minimum and its two-tone design matches the ER-6n’s light, compact theme
• An inner rear fender helps keep the underside of the tail cowl clean
• Storage options include four tie-down hooks for baggage or a spare helmet to be secured to the seat and a storage space under the seat with room for a U-lock or similar device

• Mirror design is a similar supersport style and offers an unparalleled rear view

• Dual 300mm front petal disc brakes with twin 27mm piston front brake calipers and a single 220mm rear petal disc deliver plenty of braking power
• Housed in a curved brake master cylinder reservoir , the front brake lever utilizes an optimized ball-joint and pivot location to deliver smooth actuation of its 14mm master cylinder piston

• Attractive six-spoke supersport-style wheels augment the bike’s light look while reducing unsprung weight

• Stacked instrument cluster has a sharp design and clean layout with an analog speedometer that uses white LED backlights for excellent visibility at night
• The multi-function LCD screen has amber backlighting and its features include a fuel gauge, bar-style digital tachometer, clock, odometer and dual trip meters
• Inner cover inside the front cowl provides a clean appearance in this area
• Handlebar mount design and curved shapes on the brake master cylinder reservoir and clutch lever contribute further to the ER-6n’s masculine appearance







2010 ER-6N SPECS TECHNICAL:-

Engine: Four-stroke, liquid-cooled, DOHC, four-valve per cylinder, parallel twin

Displacement: 649 cc

Bore x Stroke: 83.0 x 60.0 mm

Compression Ratio: 11.3:1

Cooling System: Liquid

Fuel System: Digital fuel injection with two 38mm Keihin throttle bodies

Ignition: Digital CDI

Transmission: Six-speed

Final Drive: O-Ring Chain

Frame Type: Semi-double cradle, high-tensile steel

Rake/Trail: 24.5 degrees/4.0 in.

Front Tire Size: 120/70-17

Rear Tire Size: 160/60-17

Wheelbase: 55.3 in.

Front Suspension / Wheel Travel: 41mm hydraulic telescopic fork / 4.7 in.

Rear Suspension / Wheel Travel: Single offset laydown shock with adjustable spring preload / 4.9 in.

Front Brakes: Dual 300mm Petal Disc with 2-Piston Caliper

Rear Brakes: Single 220mm Petal Disc with hydraulic caliper

Fuel Capacity: 4.1 gal.

Seat Height: 29.7 in.

Curb Weight: 441.0 lbs.

Overall Length: 82.7 in.

Overall Width: 29.9 in.

Overall Height: 43.3 in.

Color Choices: Metallic Flat Spark Black

Senarai modi by FERNO members

http://er6.my-forums.net/viewtopic.php?t=1808&mforum=er6

Rupanye ada blog EMM1

Baca di sini >>http://xpdc1malaysia.blogspot.com/

Atau pasang DynoJet di Sunvay Cycle, PJ

Majalah motor , rasanye Motor Culture ada keluarkan iklan bagi alat ni, khas utk motor ER6N/F/Versys yg sama enjinnya. Harge RM990 tapi memang ketara ke bezanya sebelum dan selepas??

Tadi dah call Sunvay Cycle, Manager dia akan minta Mr Ah Hoi, telefon aku balik....explain kan...

Mr Ah Hoi ni is one of the EMM1 Concoy to London baru-baru ni...


Sep 2, 2010

Next step : Merancang nak tukar Hyper pro spring...

Bila semak balik post saya sebelum-sebelum nih, mencari apa lagi modification yg saya nak buat selepas nih, lalu saya terjumpalah yg ni - tukar hyperpro spring .

Mula-mula saya post 1 thread fasal ni (seperti di bawah) di forum FERNO, mengharapkan respon dari members, BUT sampai hari ni, rasanya dah lepas 10 hari, takde sesape pun yg reply lagi..

http://www.sportbikepro.com/cst_shopexd.asp?ID=10111

HyperPro Spring Kits:

In a perfect world the suspension of your motorbike would react differently every time. The top half of the spring would be supple and would react flexibly to absorb small bumps and irregularities instantly. As the spring compresses, it becomes more rigid so even large bumps and holes in a road surface will not cause the suspension to bottom out.
For cost-efficiency reasons, new motorbikes are equipped with linear springs. Compressing the top half of this type of spring takes just as much force as compressing the bottom half. The result is that the top of the spring is in fact too rigid and the bottom too supple.
Fortunately, this perfect world does exist. Hyperpro produces progressive springs whereby the top half is easily compressible and compression of the bottom half is much harder. This results in a perfect set-up for every situation. A number of benefits are mentioned below:

Improved braking distance
Whenever you apply the brakes, the pressure on the front wheel increases. Regular springs cause the bike to dive causing the brakes to become less effective. With progressive Hyperpro springs the bike takes less of a dive, the rate of resistance increases which results in an improved braking distance. Not only is this faster on the circuit, it is also safer on the public highway!

Improved motoring performance
Small bumps and irregularities in the road surface get absorbed immediately, large bumps or holes are intercepted by the more rigid part of the spring. This results in perfect harmony between control and comfort.

No resonance
A linear spring has a specific frequency and therefore, could resonate at that particular frequency. Resonance is not only very annoying it can also be dangerous. Progressive springs do not have a frequency so therefore never resonate; an obvious difference!

Always a perfect setup

Progressive springs always adjust themselves instantly to changing circumstances. If you carry a passenger on your motorbike, the spring should provide more resistance and this is certainly the case with progressive springs. Hyperpro progressive springs even respond to the amount of petrol left in your tank.
We believe in our product and therefore offer a lifetime warranty against breakage. Tests have proved that even after driving a million kilometres our progressive springs maintain the same characteristics.
Hyperpro progressive springs are available for almost all modern bikes as front kit, rear kit and combi kit. A combi kit consists of progressive springs: front and back, fork oil, stickers and a practical user guide. In addition to step-by-step installation instructions, this user guide provides useful tips for optimal adjustment of your bike springs.

Aug 3, 2010

Syoknya dapat pakai Hphone baru


Hphone Samsung Galaxy S - terbaru di pasaran....

Published with Blogger-droid v1.4.9

Jun 28, 2010

A new tyre from Michelin - Power pure

Ada kawan FERNO letakkan thread nih http://er6.my-forums.net/viewtopic.php?t=2931&mforum=er6

Jaga-jaga, accident caused by "Tankslap"

Waduh, hati-hati Bang, sudah ramai yg tergolek disebabkan fenomena "TankSlap", =  satu keadaan tayar yg tiba-tiba jadi gila, ke kiri dan ke kanan, ke kiri dan ke kanan, menyebabkan kita terjatuh ke depan tak semena-mena akibat dari 1) jalan yg beralun, 2)posisi tayar terangkat dan tersentuh permukaan jalan dan mengamjal (bumping)...

Nanti saya letakkan video pendek :

1.  

Apa kebendenya "Slipper Clutch" tu?

Mengikut bahasa mudahnya = adalah alat yg dipasang pada motor yg membolehkan kita tak terasa enjin mengaum akibat perubahan gear tinggi ke rendah (Perubahan RPM ketara) especially bila kita cornering dan drop gears.

A slipper clutch (also known as a slider clutch or back-torque limiter) is a specialized clutch developed for performance oriented motorcycles to mitigate the effects of engine braking when riders decelerate as they enter corners.

They are designed to partially disengage or "slip" when the rear wheel tries to drive the engine faster than it would run under its own power. The engine braking forces in conventional clutches will normally be transmitted back along the drive chain causing the rear wheel to hop, chatter or lose traction. This is especially noted on larger displacement four-stroke engines, which have greater engine braking than their two-stroke or smaller displacement counterparts. Slipper clutches eliminate this extra loading on the rear suspension giving riders a more predictable ride and minimize the risk of over-reving the engine during downshifts. Slipper clutches can also prevent a catastrophic rear wheel lockup in case of engine seizure or transmission failure. Generally, the amount of force needed to disengage the clutch is adjustable to suit the application.

Klik lebih tengok gambar nye...di sini >>http://www.twinshack.co.uk/prods/88.html

Jun 2, 2010

Semalam saya naikkan balik fork depan

Dulu, saya turunkan 10mm fork depan apabila buat penukaran minyak fork dan pasang spacer (bearing).

Setelah pakai lebih kurang 2 bulan kot, saya naikkan balik ke asal, sebab keras sgt. saya tak suka kesannya....

Di samping itu, semalam juga saya:
- minta kedai ketatkan balik bateri yg saya pasang, longgar kelmarin, enjin tak nak start semalam.
-itu aje, tokey kedai tak berani perbetulkan double signal saya yg tak hidup dah...ini buat kat kedai lain nanti lah ..

Semalam saya start balik belajar Bhs Arab di KL

Nama cikgu, Ustaz Rahimi, dia pernah tinggal lebih 10 tahun di Mesir. Dan yg bagusnya, dia buat modul belajar Bhs Arab mengikuti kehendak saya iaitu memfokuskan tentang belajar bhs Arab Al Quran.

Saya ingat nak tambah lagi efektifnya belajar menerusi 1) Internet, 2) Facebook, 3) Alatan gajet - Quran Reader MP5, dll

Tentang kawan saya Cikgu Labib

Salam semua, semasa saya Ride motor ke Kuala Tahan, Pahang, saya ada berjumpa dengan kawan saya ni, dia seorang guru di Cheras, dan tinggal di Gombak, Pinggiran.

Kawan saya ni juga baru membeli sebuah motorsikal ER6N (4 bulan lalu) sama macam saya lah, kira kawan sepermotoran. Tapi, yg hebatnya kawan saya ni, dia banyak mengembara/melancong bersama isteri tersayang. Blog yg ditulis oleh isterinya pun saya cukup kagum, sebab banyak cerita, banyak gambar. Bila baca, macam kita pulak yg melancong (melancong secara maya, virtual).

Baru-baru nih, semalam kot, saya ada bercakap menerusi tel, dia tengah bersiap nak ke Borneo, Sabah dan Sarawak. Motor dia dah lama hantar , bayaran dengar khabor RM1,500. Beliau akan Ride sepanjang Sabah, Brunei, Sarawak sejauh 3, 400 km dengar nya. Saya doakan beliau selamat sepanjang perjalanan motornya. Dan balik nanti, saya harap beliau akan menulis fasal adventure ride ini, dengan gambar motor sekali, ya Cikgu Labib, nanti saya tunggu....http://zmah-ceritaku.blogspot.com/

May 30, 2010

Hari ni aku pasang bateri baru sendiri, 30 Mei 2010

Setelah balik dari Kuala Tahan, semalam, pagi tadi (Ahad) bila nak start motor dah tak boleh, beberapa kali mencuba, memang tak dapat dah, (try lebih 5 kali, dah bunyi pelik - mungkin alternator takut rosak).

Aku  memberanikan diri, tel Fuad dapatkan tips, akhirnya dapat pasang sendiri , bateri yg aku dah beli 2 minggu kot, dari Tg Sepat.

Bab ke-2 ni: Cara tukar bateri sendiri.

Antara tips panduan yg aku dibagitahu oleh pomen kedai (Fuad pun remind aku) adalah: 
1. Cara nak masukkan acid bateri tu - kena isi tegak, elak melimpah keluar.
2. Tanggalkan/buka kabel negatif dulu, kemudian baru yg positif.
3. Bila nak pasang pula, pasang kabel positif dulu, baru negatif.
4. Lepas isi acid, biar 30 minit - 1 jam.
5. Start then bawa pusing-pusing, biar bateri dicharge.

Suka saya menyambung Part 2:

Tengahari tadi saya buat satu per satu, dah sampai akhir, apabila enjin motor distart, Alhamdulillah, dengan sekali tekan (lembut) shj, ia terus mudah distart...

Mulai hari ni, saya akan tengok berapa tahun dapat pakai bateri baru kali ke-2 ni. Bateri pertama dulu, dapat pakai 2 tahun lebih kurang. Sebab tahun 2008, bulan 6 (Agaknya pihak Kawasaki dah pasang bateri sejak keluar production sebelum bulan Jun 2008 lagi).

Pengalaman saya yg agak susah sikit ialah:
1. masa nak tekan asid bateri nih ke dlm bateri- kerana kena tekan kuat ke dlm casing bateri, sebab lubang asid bateri disalut aluminium foil (Ingat: Jangan dikopek aluminium foil tu, nanti asid meleleh keluar, caranya tekan kuat)
- yg lain, semua senang shj, macam a,b, c...

Yg berbeza dengan bateri dulu hanyalah pada:

- spec yg ni, output 12 Ah (Yg dulu 10Ah) (Makna yg ni lebih power kata Fuad) 

- keluaran Taiwan (Yg dulu China)

Ok, selamat mencuba...

Adventure Trip bersama ArRaubi & the gang ke Kuala Tahan, 28hb Mei 2010

Bersama kawan-kawan ArRaubi dan wife, Dr. Shakirin dan wife, Lekuq dan wife, Rizal shr dan wife, Fuad, Jufri, Andika, Donn, Taja, Ams (azhar), Syed??, Abg Aziz dan 3 orang Raub, kami telah mengikuti jln lama melalui Raub, Jerantut, hingga ke Kuala Tahan.

Pergi hari Jumaat pagi, keluar rumah sebelum jam 7 pagi, RV di BHP Karak hi-way, sampai di Kuala Tahan jam 1.00pm.

Tidur semalam di Teresik Viem Motel, dan balik jam 12.00pm Sabtu(Check out Hotel) singgah di rumah Rizal shr untuk menyabit buah salak, dan balik KL petang tu...

Antara aktiviti menarik adalah:

- naik bot ke Kelah Sanctuary.

- naik bot rapids shooting ke Sungai Tembeling, berhenti di Nusa Camp.


Bab jumpa kawan-kawan baru, antaranya:

- berborak dengan Abg Labib, seorang guru sekolah di Cheras, KL - seorang yg penuh berani, adventurous sekali, dan banyak pengalaman menarik, dan rupanya dia turut membaca blog saya, jika ada faedah kpd orang lain, Alhamdulilah...

- berjumpa dengan Abg Abd. Aziz, telah bersara dari Telekom, dan telah pakai 7 buah motor besar. Sekarang bawa motor Honda CB1000 cc.

- berborak dengan Taja, seorang pegawai Tentera ATM, bekas lulusan UIA, dlm bidang Undang-undang, rupanya kawan baik kpd En. Gunawan, kawan PTD aku, jiran di Presint 9, Putrajaya, Rakan RP (Rakan Pembimbing JPM)...cuma dia dari Batch 96 (Aku batch 95).

- berborak dengan Dr. Shakirin, seorang Dr di Kapar, Kelang dan wife nya yg sgt energetic orangnya...

http://er6.my-forums.net/viewtopic.php?t=2790&mforum=er6

May 22, 2010

Ada yg kata minyak RON 95 tak bagus utk motor kita, ya ke?

ni ada korek dari net sket..

http://www.er6.my-forums.net/viewtopic.php?t=1291&mforum=er6


What's RON?

With the recent Government's intention to hike petrol prices based on RON ratings, with RON95 at RM 1.75 and RON97 at RM 2.00, what exactly is RON ratings anyway? Well... this article is dedicated to satisfy your curiousity and quench your thirst for knowledge toward this RON thingy..

So what is RON? He's definitely not your next-door neighbour. What does the RON number mean in regard to petrol?

Unleaded fuels carry a RON (Research Octane Number) rating. Put simply, RON determines petrol’s ‘anti-knock’ quality or resistance to pre-ignition; or if you want to put in another way, the Octane Number denotes its resistance to detonation.

If you run your vehicle on low octane petrol you might notice a ‘knocking’, ‘rattling’, or ‘pinging’ sound (as it’s often called), which means the fuel is detonating instead of burning smoothly. This is not only a waste of energy, but it can also damage your engine in the long run. Burning is the desired effect of any internal combustion engine (not an explosion per se).





Fuel with a higher octane number suitable for your vehicle’s engine will eliminate knocking. Older cars that were designed to run on a lower RON fuel can also benefit from a higher RON, because the older the car and the higher the kilometres, means the engine will have a greater propensity to knock. This is mainly caused by a build-up of contaminants and carbon deposits which, when hot, can cause pre-ignition.

Rotary engines suffered from this too. As carbon deposits build up on the three apex seals of each rotor, the deposits get so hot, they glow orange with heat and then bang…detonation!

If you’ve ever seen an apex seal with what looks like burnt, corroded and ‘blown’ corners, you’ll know why. So in effect, a higher RON fuel when used in these situations will have a much higher threshold to detonate, therefore reducing that nasty characteristic of detonation.

98 RON is promoted as providing excellent fuel economy. It has low levels of benzene, sulphur and lower aromatics: its sulphur content is 10 times lower than the national standard for unleaded fuels.

For performance cars, 98 RON go-go juice is the norm. But does a car that is designed to run on 95 RON fuel run better on 98 RON fuel? Some swear by it, but from what I have seen, I have no evidence to sustain that theory. Sure, you may get better mileage, but I am skeptical that we would see measurably positive results on the dyno. However, there are certainly exceptions to any rule, and there are just so many variables to consider it’s not worth turning the discussion into argument.

The basic principles of internal combustion technology in cars has changed little; where things have changed however is in programming and in the sophisticated fuel management systems (such as knock sensors) of modern cars.

Knock Sensors

Some engines are fitted with a device called a knock sensor. Regardless of whether your vehicle has a knock sensor or multiple knock sensors, if it has high mileage, a higher RON fuel would be the most mechanically sympathetic thing to do. Why is that?

You see the knock sensors in your engine (if equipped) have a job to do. They protect your engine from knock by retarding timing; but here is the thing - your car ‘has’ to knock first before the knock sensors can do their job! This is not a good start in the first place. When an engine ‘knocks’ the engine temperature soars, and with most modern engines using an all alloy block, heat is bad… very bad.

Older engine blocks were commonly made from iron, and iron has a much higher melting temperature (at around 1,500 degrees centigrade) whereas an alloy block (we’re generalising here) melts at around half that temperature (being approximately 800 degrees centigrade).

Having first-hand experience with race engines that run an engine management system like a MOTEC tuned for a race fuel like ELF W.L.F (World Rally Fuel) at 102 RON ( the FIA limits for racing fuel is 102 octane), I’ve seen an engine ‘melt’ internally after just getting a ‘whiff’ of 98 RON when the engine was tuned for 102. Temps went through the roof and the engine was a throw-away proposition. This gets pretty expensive, let me tell you.




Of course this doesn’t happen anywhere near as dramatically with passenger cars built for consumer use, and most race engines don’t employ knock sensors to retard timing. It does however illustrate - at the higher end of the spectrum - just how important running the right RON for an engine can be and just how serious knock is.

So what does all this RON nonsense mean to the average motorist? Does it give you more power like many people suggest? Can you really ‘feel’ that extra power via the driver’s seat? Does a higher RON fuel equal better fuel consumption? The answer to these questions is somewhere between “maybe” and “yes”, but it depends a lot on your car, its state of tune, and how you drive.

So what do you next time you find yourself at the petrol pump?

My advice is reach for the better stuff. Not only are you “spreading the love” to your engine, but you will likely see better mileage and you will be doing your bit for the environment. On the whole, the higher the RON, the cleaner the emissions.

Till next time, Happy and safe motoring.


Sourced: TheMotorReport.Com

p/s: tapi awat rasa mcm x smooth ha? hahah

May 19, 2010

Kedai Lau, Tg Sepat

Semalam cuti sebab kereta rosak.

Di sebelah petang (selepas kereta dibaiki di Bengkel) naik kereta berpandukan GPS dan Tel. aku akhirnya berjaya sampai di Kedai En. Lau, di Tg. Sepat yg terkenal dengan barang motor lebih murah. Jarak 1 hala = 60 km dari Putrajaya.

Hari hujan, namun walaupun kedai dah ditutup awal, En. Lau masih tunggu aku sampai sekitar jam 6.30 petang. Aku beli banyak juga:
- Bateri : RM120 (Kat Kawa RM650)
- Cover motor : RM20 je (ArRaubi pernah beli RM50 kot)
- Minyak 4T Sikolene : RM26 x 2 = RM52
- Plug : RM45 x 2 = RM90 (Kat luar RM 100 lebih 1 shj)
- Oil filter : RM35 (Sekarang dah naik RM51 kot)
- Motul chain lube : RM40 (kat luar aku beli dulu RM60)
- Sikolene spray : RM28 kot (lupa dah)(kat luar rasanye 40an)
TOTAL: RM385

rasanya BERBALOI NILAI PEMBELIAN AKU NI

2. Satu lagi, En Lau bagi explanantion byk perkara yg penting dari segi pemakaian alat-alat motor macam minyak yg sesuai,

- Cth 1: kalau pakai myk 10-30 memang rasa ringan, tapi tak boleh pakai lama, 1500 km dah kena tukar, sebab myk dah kurang performance, pakai 10-40, 20-50 berat sikit, tapi minyak jadi senyap

- kalau pakai 10-40 (yg dia recommend, paling sesuai), pakai:
i) setakat 3,000km kalau dlm bandar
ii) 5,000km - jarak jauh

- dia kata tak payah sambung banyak pada bateri, nanti tak power bateri tu


-dia ada jual Powerjet GPR, boleh adjust sendiri RM 1,000 klik http://www.intobikes.co.uk/products?st=mn&mn=0148&pt=0045

May 17, 2010

Ajal maut di tangan Tuhan

Sahabat semua bikers,

Lebih berhati-hatilah di jalan raya! Jika badan tak sihat, kepala pening, JANGANLAH meneruskan ride yg jauh yg banyak selikoh-selikoh tajam. Sebab pemanduan memerlukan konsentrasi/ alertness yg tinggi...sebab motor nih laju...mata tu kena sentiasa dijalan raya, tengok ada pasir tak, ada benda atas jalan, ada tak bebudak bermain kat tepi jalan, ada kereta motor masuk tak bagi isyarat, ada tak lembu kambing nak melintas, kadang-kadang ada anjing berlari melintas dan macam-macam lagi.

Jika ada seorang meletakkan komennya : riding ni sebagai widow maker, beringatlah....

Sekadar renungan buat mereka yg telah pergi meninggalkan kita...Berita Harian , mungkin kita esok lusa, itulah Takdir Tuhan namanya, kita hambaNya ....

http://www.bharian.com.my/bharian/articles/PresidenMeruBikersmaut/Article

May 3, 2010

Kalau bateri anda dah nak kaput...

Kawan-kawan saya bercerita kat Forum katanya:

1. Bateri nih jangka hayatnya 1 tahun, kalau lebih tu dikira BONUS la, itu bergantung kpd cara pemakaian pemandunya yg berhemah...

2. Kalau kaput bateri nanti, sila klik di sini utkl panduan anda...http://er6.my-forums.net/viewtopic.php?t=2570&postdays=0&postorder=asc&start=0&mforum=er6

3. Dan panduan dari Nasa pula di sini : http://er6.my-forums.net/viewtopic.php?t=2570&postdays=0&postorder=asc&start=30&mforum=er6

Maklumat Voltage Spec:


Brand: Yuasa
model: YTX12-BS
voltage : 12vdc 10Ah
charging method : normal 1.2A x 5-10h
quick 5A x 1h
price: mahal!!!

Apr 17, 2010

Cerita dari Han@Tayargolek.com mengenai sambutan 1st Anniversary FERNO di Hotel Uitm, Shah Alam pada 10 April 2010

Seronok aku baca ceritaan dari Han , memang Han pandai bercerita dan gambar-gambar yg dipaparkan memang ada storyline yg baik, (macam dah plan jalan cerita sebelum snap gambar)...

Klik link ini utk baca cerita nya..http://www.tayargolek.com/search?updated-max=2010-04-12T15%3A00%3A00%2B08%3A00&max-results=5

The best modi so far frankly speaking

Ok, hari ni aku nak share pengalaman aku, dalam banyak-banyak perkara/barang yg dah dipasang pada motor aku so far, barang yg pada aku paling berbaloi, dan kena pasang adalah:

1) Tayar Michelin - ganti tayar stok , Dunlop - sebabnya pemanduan lebih ketara sedapnya, tayar mengikut sahaja barengan kita, lebih melekat di jalanraya, lebih confident cornering bla..bla bla..

2) Steel braided hose for braking system - jenis Hel (Racing spec) - sistem brek bertambah baik, lebih selamat pemanduan, dapat berhenti dengan lebih cepat selepas tarik brek - lebih selamat nyawa anda - elak dari berlanggar, bla bla bla...

3) Hi-flow air filter - jenis DNA - pick up meningkat, hp meningkat dlm 3-4 hp, lebih responsif bila tarik minyak, lebih ringan - bla bla bla

Inilah 3 benda, yg kena pasang...

Apr 10, 2010

Semalam , 10hb April 2010 was 1st Anniversary FERNO

Bertempat di Hotel UITM, Shah Alam, di seksyen 2, telah berjaya dilaksanakan program ini yg telah berjaya mengumpulkan 156 orang termasuk beberapa anak, isteri members FERNO.

TQ to all...

Aku dah pasang DNA air filter! best...!


Beberapa hari yg lepas (Hari ni Ahad, 11 hb April 2010) aku dah pasang DNA air Filter. Pd tengahari (masa lunch time) call Jing Sheng, tanya dah sampai ke order DNA from luar negeri, dia kata dah seminggu sampai. (Lama juga aku tunggu, mahu 3 bulan). Tanya berapa lama siap pasang, katanya dlm 20 min je... OK, tanya haerge, dia kata dah naik sikit, sekitar RM350. Aku kata minta diskaun RM300 la, dia kata tak dpt, RM330 boleh...


Bila aku sampai kat kedai dia, Sunny Cycle Jln Pahang, bila check nak psang, tak ngam pulak dah!. Wpun motor aku dibeli tahun 2008, rupanye spec engine 2007. Aku perlukan filter yg pendek, yg 2008 ke atas panjang...

Dia takde stok lain, yg ade cuma jenis lain, Simoza kot? dengar khabar kurang performance  dia, harge pun RM260 jeh, tak jadi aku. 

Then Edd called, tadi aku dah call dia, tak angkat byk kali. Edd kata dia sedia dtg jumpa aku katChear, Pi kedai Chear sebelah, takde juga. Agen dia called lain-lain cawangan termasuk Chear Puchong pun takde stok. Then Edd menyelamatkan keadaan Edd tel kawan dia dan ade stok !!!! dan boleh dipasang, ...Edd bawa aku pi kedai tu, kat Jln Ipoh (aku tak pernah sampai area ni). Hargenya RM320 shj, okey la tu, lagi murah.

Thank You Mr Edd!!! Lepas tu, aku belanja Edd minum kat kedai sebelah, dia tak nak makan, baru sudah katanya....

Hala balik, aku try pulas, MEMANG ada perbezaannya, lebih responsif trottle, cepat naik top speed, baru gear 5 dah cecah 160 kmj, walaupun belum pulas byk lagi. Dia orang kata, (data di Internet pun) pasang DNA high performance air filter nih terbukti boleh up 3 -4 horse power lagi (hp)...

Lepas nih, kena try betul-betul pulas trottle, rasai impaknya...

Data from web site: http://www.motovationusa.com/mvstore/Scripts/prodView.asp?idproduct=376

Kawasaki DNA Filter for ER-6 N/F 06/ VERSYS 650

This is one of the fastest and cheapest way to more HP. As with all internal combustion engines, the removal of airflow restrictions on the intake side will allow better volumetric efficiency of the induction system. The upgrade to a hi-flo filter is the single most meaningful upgrade you can do for your Kawasaki ER-6 N/F 06/ VERSYS 650.

Considered one of the best filters out there based on independent testing, we have found that the construction of the filter frame using Nylon 6 makes them more rigid and provides a much better airtight seal with the airbox. This rigidity makes for greater durability and reduces the likelyhood of filter seperation under negative pressure in today's deep breathing performance engines. No trimming or squeezing required for a perfect fit.

For more information please check out our detail page.

An easy drop-in install.

DNA Part Number: P-K6N06-01



 

Mar 22, 2010

Hari ni (22 Mac 2010) aku pasang socket rokok

Yes, hari ni, tengahari tadi, dari maklumat yg kawan kata, aku mencari benda ni kat satu kedai accessories kereta kat office aku, area Serdang Raya. Benda ni, kalau kat kereta socket rokok, boleh digunakan utk cas brg-brg elektrik sperti Garmin Nuvi 205 aku tuh (sebab bateri dia tak tahan lama, selalunya tak sampai sejam dah out), cas telefon dll.

Rupanye dia tak pasang kat bateri (katanya takut org cas melaluinya walaupun kunci takde), tapi kat kabel depan dan hanya boleh pasang bila kunci "on". Malam tadi, aku dah try cas garmin aku, ok je, berjaya 1 bab....

cuma satu kesilapan aku, tak tengok budak tu buat (salah faham), dia buat lubang pada fairing sebelah depan kiri, alamak!!...tapi apakan daya dia dah tebok, aku mintak dia modified balik supaya dapat elak air hujan masuk, ..tapi budak ni cerdik juga, dia pasang apa tuh, yg boleh lekat tampal buka (velcro??),   nantilah aku letak gambar senang faham.

Mar 14, 2010

Kenapa kat wiki takde er6n cuma er6f

Kawasaki Ninja 650R http://en.wikipedia.org/wiki/Kawasaki_Ninja_650R

The faired Kawasaki Ninja 650R, also known as the ER-6f, and its un-faired sister model ER-6n were introduced in 2006. They are middleweight, parallel twin engined motorcycles, designed for normal use on paved roads. They have modern styling and features, with low-seating ergonomics, a low center of gravity, and respectable, manageable power output. The design was intended to appeal to a wide-ranging audience from newcomers to seasoned riders. The design was meant to maximize rider comfort and integration, and be aesthetically equivalent to larger, more powerful superbikes.

The 650R/faired ER-6, known as the ER-6f overseas, was introduced to the market in 2006 by Kawasaki Motorcycles. The unfaired ER-6n was not sold in North America until the 2009 model year. The 2008 650R has an MSRP of US$6,499, $200 more than the 2006 model. The motorcycle fits above the Ninja 250R & Ninja 500R models which already existed in Kawasaki's sportbike lineup, which includes the famous Ninja ZX models. For 2009, Kawasaki released an updated Ninja 650R which includes new bodywork, mirrors, gauges, lighting, and a new tune on the same 649 cc engine. The curb weight is reported as 440.9 lb (200.0 kg) instead of the previous dry weight of 393 lb (178 kg). The MSRP of the 2009 model is $6,799, making it the most expensive Ninja 650 to date.

=================

In Europe the Ninja 650R is sold as the ER-6f ("f" denoting faired) version of the ER-6, the "naked" roadster version is sold as the ER-6n. In 2009, Kawasaki introduced the ER-6n in the USA. The ER-6f differs slightly from the Ninja 650R as it features the passenger handlebars as standard (as does the ER-6n). In addition the option of ABS brakes were made available for both the ER-6n and ER-6f. There is also a derivative of the ER-6 called the Versys which utilizes many of the component parts. In many European countries the 6n naked version has proven considerably more popular than the 6f. However in other countries, such as Australia, the Ninja 650R has proven to be significantly more popular than its unfaired brethren and is the most popular 'sports-tourer' in the Kawasaki lineup. [1]

================



Mar 12, 2010

I've installed Scott Oiler for my bike


Background:

Semasa saya menjelajah Koh Samui, saya perhatikan rantai motor Versys En. Shawal, dari Seremban, kelihatan sangat baik, macam baru, walaupun dikatakan telah lama digunakan dan telah dipakai hampir 50,000 km. Apabila ditanya, ada rahsianya : Dia pasang Scott Oiler system manual, yg dibeli melalui kawannya melalui satu web di Internet, kosnya tak mahal sgt, tapi kena beli 6 set. 

Jadi, ArRaubi, kawan baik saya dari Kapar mengesyorkan kami beli pakat, dan semalam saya dah dapat 6 orang, iaitu saya, ArRaubi, kawan dia, Ari711, dan kawannya Abeycuak dan Rizal. Namun, setakat nih, masih menunggu 3 org yg masih belum utk bank-in ke akaun saya, kemudian barulah saya bank-in ke akaun Shawal sebyk. RM900 sebab dikira RM150 seorang.

Cerita Sambungan: Part 2

Dan akhirnya, bila semua dah dibayar, Bro Shawal beritahu barang dah sampai (rasanya seminggu lebih sikit je, cepatlah kiranya).

Bila dah calling kawan-kawan, hanya ArRaubi, kawan dia, B2" Rosli dan aku pi Nilai jumpa Shawal petang tu dan waktu malamnya dibawa ke rumah Kumar - pasang kat rumah dia aje. Sap pasang dekat pkl 10 malam, then balik rumah masing-masing.

Nak tahu cara ia berkerja dan kebaikannya, baca sedutan di bwh:

Why A Chain Oiler? 

The best way to encourage chain longevity is to make sure you lube it regularily- a Scottoiler is a great way to take care of that for you. Metering lube just a little at a time while you're riding, the Scottoiler is a fantastic ‘set it and forget it’ way to deliver lubrication to the critical “link” in your bikes drivetrain.

Operating off of engine vacuum (the engine is unaffected), this device delivers an adjustable, precisely metered amount of oil to the inside of the chain run near the rear sprocket, and centrifugal force and capillary action ensure that oil gets to all parts of the links and plates comprising your chain (and not any extra on your wheel and tire). A must for touring riders, long-distance riders, and bad weather climates, the Scottoiler will prolong both o-ring and standard chain life as well as lengthening the time between adjustments.

Also, because the chain is lubed while you ride, the warmth of the operating chain takes oil better than a cold one. A quality product, used for years in the British Isles, in the midst of what they sportingly call ‘weather’. Fits all chain-drive bikes and installs in a neat factory-look manner. 

Can more than double the life of a chain and sprocket set. Standard Model has a 50cc reservoir for a 500-1000 mi. range. The Touring Model has a 400cc reservoir a 4000-8000 mi. range and fits behind the license plate. (Note: You can refill with many types of oil.)

If you are used to oiling your chain with a spray then could a mechanical chain oiler be an overkill? On first impressions maybe - but consider the cost of a replacement chain. If a regular application of a very small amount of oil keeps it in tip-top condition and reduces the need for chain adjustment, is that not worth something? Not to mention the vastly reduced mess caused by throw-off and the bother of spraying. 

Proven to extend your chain life by up to 7 times!

====================================



Mar 6, 2010

Hari Jumaat 5hb Mac

Semalam, berkesempatan jumpa ramai Bro FERNO, satu sifat Bro FERNO nih, bila member turun, mereka akan turun bersama, membantu...

Semalam, spt yg telah dirancang, ke kedai Mok Sim, di Wangsa Maju (first time berurusan di sini) untuk pasang steel braided hose utk brek (nak improve braking system) brand Hel (ini brand baik punya, popular oen, spec high performance, Racing) rege RM 600 (Kalau di Sunvay Cycle dia nak RM720) Rupanye prinsipnya mudah, wpun Sunvay Cycle pengedar di Msia, dia cas lagi tinggi. Hose ni, ada 3 cable/line , 2 di brek depan (2 disc) dan 1 di belakang (1 disc). Yg di belakang tu, line nya lebih panjang...

Kesan : Memang power, dia boleh brek dan berhenti lebih cepat masanya, kalau dulu, ambil masa lepas brek 10 saat baru dapat berhenti, dengan Hel, mungkin 6 saat shj. Jadi kesannya: Kalau dulu, bila kereta depan brek mengejut, motor lambat berhenti hampir nak langgar/sentuh kereta tu. Sekarang, jarak dengan kereta masih jauh = masih selamat, boleh berhenti, syukur Alhamdulillah, kuranglah sikit mengalami darap tersirap,nyaris aku...

Tetapi ceritanya  : sampai awal, kedai Mok pula takde barang, kena ambil stok kat kedai lain, dijangka sampai jam 1 tengah hari. So, aku sms Abg mad fasal perubahan plan, (Abg Mad kata nak join pkl 11 pagi), call Edd tanya kedai nak tukar engine oil brand Agip (ramai kata bagus, antaranya Paiz : the best, better than Motul,/Penzoil so far etc).

Edd kata nak turun juga tengok aku, Abg Mad pun jawab nak datang/boleh tunjukkan kedai Amir kat Taman Bolton. Berhenti sat, nak keluar beli makanan utk wife aku, dia tak sihat...



Feb 23, 2010

Hari ini aku gumbira...

Yes, hari ini (semalam) aku sangat gembira, bila baca posting sdr ArRaubi mengenai trip first time ke Koh Samui di http://er6.my-forums.net/viewtopic.php?p=51357&mforum=er6#51357

Yg canteknya posting beliau : pada 1/jalan cerita 2/gambar yg cantek & jelas (boleh meleleh air liur tengok makanan - thank U and syabas....

Feb 21, 2010

Konvoi ke Koh Samui, Thailand dari 12-16 Feb.2010

Suka saya melaporkan di sini:

- Perjalanan trip ke Thailand sejauh 2,000 km bersama 11 buah motorsikal (14 orang - 3 couples) telah selamat pergi dan balik.

- Kesukahatian memang jelas ternapak di wajah semua peserta, 

- Tempatnya cantik, jalannya bagus, barangnya murah, makanannya juga sedap dan berpatutan, dan beberapa pengalaman baru,

- Dari segi pengalaman : "This is my first konvoi oversea in Thailand ever for me".

- Thank you so much kepada Urusetia (Fuad-the Planner, Shawal- the Leader, dan lain-lain) kerana menjaga kita orang selamat semua

- 2 malam di Hadyai dan 2 malam di Koh Samui (Pulau nih)...

Nanti sambung lagi....

Feb 10, 2010

Menambah koleksi dan tambah assessories pd Feb 2010 nih

Sorry, dah lama tak update.

Untuk makluman semua, aku akan join konvoi FERNO area Bangi nih, ke Koh Samui , Thailand , bertolak pada Jumaat pagi, jam 930 pada 12 Feb 2010 , Jumaat, Sabtu, Ahad, Isnin dan balik Selasa pagi, 16hb.

Persiapan antara lain dlm beberapa hari kebelakangan nih adalah seperti berikut:

Bab ganti:

1. Aku tukar tayar depan belakang, dulu tayar Dunlop , standard ke tayar Michelin Pilot Road 2, dengan kos RM850 (belakang- RM480) dan depan, RM370. Kedai : depan Hotel Dynasty, jln Ipoh, KL

Kesan: pemanduan, sungguh best, bila badan condong ke kana, motor ikut ke kanan, condong ke kiri, motor turut mudah ikut ke kiri. Sebabnya keadaaan tayar yg lebih bulat di bawah...Tayar lama, semalam aku bawa kereta bawa balik rumah, boleh pakai lagi, bunga masih ada, sayang beb, mahal tuh, jadi pakai biar sampai habis bunga....

Bab Membeli assessories:

2. Aku beli helmet Nolan N62, rege RM720 kat NKS Sentul

Kesan : sungguh ringan, macam tak rasa bawa apa-apa dengan tangan, bunyi lebih senyap...

3. Aku juga beli kat NKS Sentul tank bag, jenis BP Power kot, rege RM180 kot?

Yg nih saiznya besar, boleh letak helmet full face,...


Bab Baiki:

4. Aku baiki horn yg bunyi dah slow, dengan horn baru, yg merah Hella brand sama dulu, kos RM75, kat kedai beli tayar tuh

5. Aku baiki double signal yg tak menyala belah kiri, tukar relay , kos RM55, dah okey dah sekarang....


Bab Pemasangan Baru:

6. Aku pasang suis cut off lampu depan di pasang di bahagian depan, di fairing kanan, jika bawa waktu siang, dengan harapan kurang makan bateri, dah lampu lebih tahan lama jangka hayatnya, kos RM25. Walaupun begitu, lampu kecil di bhg atas menyala, dan lampu tinggi tak kacau, jika dipasang, ia akan menyala...


Bab Gajet Updates:

7. Aku dah pi kedai gps garmin, minta depa masukkan peta Thailand, free je. Aku juga beli holder baru ganti yg lama satu hilang tak dapat dikesan (bukan hilang betul), kos RM140 (dapat kurang RM10 jeh, asal 150).

Jadi ada 7 item : tayar, gps, horn,helmetN62,double signal,suis cut off lampu,tank bag besar,

Dan Lain-Lain :

Apa lagi? Ohh semalam kat kedai yg Jufri cakap, kat Campbell Complex, aku pi kedai barang kulit tuh, aku beli lagi satu:

8. Jaket kulit, separa lengan , RM 130.

9. Jaket motor, RM170 ini banyak murah ohhh, aku panggil jaket Red Bull

10. Pad besar bendera Malaysia sais 7 inci kot, dibuat dari PVC, utk dijahit pada jaket next time, kedai dia boleh jahitkan...

11. Gloove kulit murah, RM25 , boleh dibuat boxing kat gim Sapura nih...



Jan 25, 2010

Satu penghormatan utk Bro Mark FERNO

Bro Mark aka Turbonohayabusha adalah seorang yg saya hormati atas pengetahuan tingginya fasal motor dan ER6N, beliau macam kamus bergerak kalau bercakap fasal motor nih. 

Mark telah banyak memberi bantuan, idea, nasihat dan pelbagai lagi kepada rakan-rakan FERNO berkaitan motor nih, dan beliau juga seorang racer yg telah menang beberapa kejohanan motor racing.

Di sini saya nak merakamkan kesedihan saya dan kami (FERNO members) atas kehilangan motor Mark baru-baru ni, (we all pitied him, feel sorry very much), saya pun dah posted such reply dalam thread yg berkenaan.

Hari ni saya cukup kagum dengan kesetiaan dan ketabahan Mark menerusi komen beliau yg saya rakamkan di sini :

Posted: Mon Jan 25, 2010 3:19 pm Post subject:  

I just tell myself that I feel lucky to be alive everyday. All I can do is hope, hope is the only thing I have left that carries me through the day, and especially through the night... Thanks for all the comments bros...

 vherus wrote:
My deepest condolances to you brother mark, 
I'll keep my eyes n ears open for the humm of your leo vince if it pops up in my area, 
It's amazing how u kept your chin up this situation. 
Keep it up bro i 
Salute you. 
(Now i'm thinking about investing in a tracking device)

_________________
When life throws you a corner, head for the apex and lean... 
Corners are my worst enemies, I spend very little time in it... 
Forced induction debunks the myth that there is no replacement for displacement... 
Cheap, reliable or fast, pick only two... 
Your's is a motorcycle, mine is a murdercycle! (WRN 9854)

Dec 21, 2009

Review on Versys abang ER6N

2009 Kawasaki Versys

ONE MOTORCYCLE FOR ALL OCCASIONS: THE 2009 KAWASAKI VERSYS™

Seven-day versatility ready for commuting, casual treks or canyon running

While the 2009 Kawasaki Versys™ may defy attempts to pigeon hole it into a preordained role, the truth is this is a machine that epitomizes versatility. The editors at Motorcyclist magazine may have described this jack-of-all-trades motorcycle best: “The most impressive thing about the Versys is what it can do. That would be just about anything, and for a lot less money than anything else out there. Call it whatever you want. We’re calling it Motorcycle of the Year.”

To create the Versys, Kawasaki engineers turned to the already user-friendly Ninja® 650R sportbike. Building upon its 649cc parallel-twin engine, six-spoke superbike-inspired wheels, light steering and neutral handling chassis; they added an adjustable-height windscreen, a longer “gull” shaped swingarm, adjustable, long-travel rear shock, long-travel inverted 41mm forks and provided it with a roomy, comfortable cockpit. The resulting motorcycle is ready to excel at almost any task its rider needs, from gridlock traffic jams, to canyon carving, to long-distance touring.

A major element in the flexibility of the Versys motorcycle is its compact liquid-cooled, fuel-injected, DOHC, 8-valve, 649cc parallel-twin engine. This engine was already lively enough for even the most advanced riders, yet predictable enough to inspire confidence in less-experienced motorcyclists. However, it was modified to deliver its smooth power earlier for brisk off-the-line acceleration with plenty of supple torque for the cut-n-thrust commute environment, while still offering excellent fuel economy.

Its suspension offers the latest in sophistication with an advanced Showa rear shock utilizing a free piston and two-stage damping valves for progressive compression damping, which firms significantly as the shock moves through its stroke. This allows a wheel travel feel that is initially soft like a dual sport, but firms to near sportbike levels as suspension loads escalate. This high-tech shock is connected to the longer-than-average aluminum gull-wing swingarm – made possible by a short/compact engine and chassis.

The high-tech suspension approach continues up front with a fully-adjustable, 41mm tapered-tube inverted fork that combines the best of off-road and sportbike suspension action for a stiffness balance that is a perfect match to the Versys chassis settings. In addition to a more-comfortable ride, the long-travel fork’s soft-stroke allows easy control of the chassis’ running angle by shifting the rider’s weight.

Enhancing the plush ride from its suspension is a carefully designed cockpit that features a stepped seat constructed to provide optimum comfort to both the rider and passenger. An easy-to-read and informative instrument panel allows riders to quickly scan the gauges and get their eyes back on the road. Capping off the comfort list is an adjustable windscreen that can be raised or lowered to three positions in 20mm increments.

Features
649cc Parallel Twin-cylinder, DOHC Engine
- Most compact engine in its category, helps reduce the dimensions of the entire motorcycle
- Triangular crank and transmission shaft layout makes it short from front to back
- Semi-dry sump oil system reduces overall engine height
- The narrow pitch of the chrome composite plated aluminum cylinders helps reduce engine width
- Tuned to deliver smooth, responsive power in the low-to mid-rpm range for exceptional roll-on response – ideal in negotiating city traffic
- 180-degree crankshaft plus balancer shaft smoothes engine pulses
- Oil jets on the connecting rod big ends spray oil on the undersides of the pistons to aid cooling
- Muffler with 3-way catalyzer and bullettip opening is mounted below the engine to help lower the center of gravity and aid weight centralization

Liquid Cooling
- Keeps engine temperatures consistent for long engine life and sustained power during hard use
- Allows closer engine tolerances for more horsepower
- Coolant is routed through the engine cases reducing the number of external hoses

Digital Fuel Injection (DFI®)
- Utilizes 38mm Keihin throttle bodies with ECU controlled sub throttle valves for optimum performance and rideability
- Sub throttles, located behind the main throttle valves, give the DFI system a more precise throttle response, similar to a constant velocity carburetor
- Automatic fast idle system makes starting and warm-up easy
- Precise fuel injection and exhaust catalyzer significantly reduce emissions

Digital Capacitor Discharge Ignition (CDI) System
- Microprocessor controlled timing never requires adjustment and is ultra responsive to engine needs
- Spark plug mounted “stick” ignition coils are compact and help reduce weight

Six-Speed Transmission
- Cassette style transmission with the shafts and shift drum in a compact layout that is easily removed as a single unit from the case for easier maintenance

High Tensile Steel Trellis Frame
- Trellis frame is small and light and Narrow at the knees and feet for increased rider comfort and control
- Designed using 3-dimensional computer analysis to achieve the optimum stiffness balance for better handling

Single Shock Rear Suspension
- Aluminum gull-wing swingarm and offset, laydown single rear shock complement the frame design via an integrated line flowing from the steering head to the rear hub
- Short, compact frame and engine design allows the swingarm to be longer, which helps improve overall handling
- Showa shock has adjustable preload and rebound damping and uses a free piston and two-stage damping valves for smooth action during initial compression that becomes much firmer near the end of the stroke for a more planted feel


Long-Travel Fork
- 41mm Inverted fork with stiff springs combines the best of dual sport and sportbike-type suspensions, to deliver excellent performance over a wide range of conditions
- Tapered, relatively short outer tubes help provide the ideal stiffness balance to compliment chassis settings
- Fork height, preload and rebound damping can all be adjusted to fine-tune the suspension to specific conditions or riding styles

Petal Style Brake Discs
- Braking duties handled by dual 300mm front petal discs with two-piston calipers and a single 220mm rear petal disc with a single-piston caliper
- Same rotor design as found on the Ninja supersport machines, petal design rotors offer improved cooling and warp resistance

Six-spoke wheels
- Also found on the Ninja ZX™-6R and ZX-10R; the six-spoke design requires much less material between spokes so that the rim thickness is thinner and overall wheel weight is reduced

Comfortable Ergonomics
- Each part of the two-piece seat was designed with a different thickness and firmness of foam to optimize comfort for both rider and passenger
- Passenger seat and grab bars were designed to provide a natural seating position for added comfort
- Easy-to-read instrument panel has a large analog tachometer and digital readout for the speedometer, fuel gauge, odometer, dual trip meters and clock. White LED backlighting provides increased visibility at night

Adjustable Windscreen
- Three different settings, each 20mm apart, allows riders to set the windscreen height to suit their preferences

A Good review on ER6N


2009 Kawasaki ER-6n

Muscular street fighter looks with an easy going personality

Riders seeking the performance and practicality of Kawasaki’s popular Ninja® 650R sportbike, but desiring something with a tougher, more muscular image need look no farther than the new 2009 Kawasaki ER-6n. Sharing mechanicals with the Ninja 650R, but with street-smart styling that reveals its trellis frame and compact parallel-twin engine, the ER-6n offers a unique blend of stunning good looks combined with nimble handling and a comfortable riding position. The ER-6n has all the performance of its Ninja sibling, in a new and distinctive guise.

The key to the ER-6n’s slender size is its compact liquid-cooled, fuel-injected, DOHC, 8-valve 649cc parallel twin engine, which permits the use of a narrow, lightweight frame. Its fuel injection settings grant the engine plenty of bottom-end torque and smooth low-mid rpm response. Its coolant is routed to the cylinder and head through the engine cases, reducing the number of hoses and simplifying the cooling system.

The size-efficient engine delivers good fuel economy and also meets stringent Euro-III emission regulations thanks to its precise fuel-injection and a new three-way catalyzer system equipped with a small and light 300-cell catalyzer.

The non-intimidating twin-cylinder appeals to riders with its excellent mid-range and plenty of character to thrill more advanced riders. This manageable powerplant offers superb roll-on response and enables the ER-6n to fluently slice through commuter traffic or carve canyons like a skilled surgeon.

The new ER-6n shares its signature trellis frame, offset laydown rear shock, swingarm, suspension and its chassis with the new Ninja 650R. The chassis rigidity balance and suspension settings, and the rubber upper-rear engine and handlebar mounts offer vibration dampening and lighter handling qualities. The rider and passenger footpegs are also rubber coated for a further reduction in the amount of vibration transferred to the rider. A slim and low seat further enhances the ER-6n’s natural riding position and makes reaching the ground painless.

Part of the ER-6n’s distinctive character is its sharp, muscular bodywork that gives it an aggressive, dynamic persona. The ER-6n’s bodywork accentuates the frame, rather than hiding it. The angular lines and simple design flows through the frame, rear suspension and swingarm creating an integrated line running from the steering head to the rear hub. Its tall fuel tank, raked-back radiator shrouds and sharp tail cowl further enhance the bike’s front-to-back compactness. The attention to detail is evident in the ER-6n’s high-quality paint finish.

The instrument cluster is uniquely stacked with a sharp design and easy layout from the analog speedometer to the multi-function LCD screen. The instrumentation features include a new fuel gauge, bar-style digital tachometer, clock, odometer and dual trip meters. Besides the rubber coating on the footpegs, the passenger also benefits from the easy to reach aluminum grab rails — nothing like a relaxed passenger to allow the rider to fully enjoy the ER-6n’s friendly ergonomics and a versatile cockpit.

Quite simply, this is a motorcycle that both novice and experienced riders can be at home on and equally comfortable employing its assets to the fullest, whether it be navigating urban environs or enjoying a weekend canyon run. In other words, this real world overachiever begs to demonstrate its versatility and everyday usefulness.

Features

Quick-Revving, 649cc Parallel-Twin Engine
- Liquid-cooled, DOHC, 8-valve fuel injected twin cylinder delivers smooth, responsive performance, especially in the low to medium rpm range
- Excellent mid-range power, exceptional roll-on response and impressive passing performance make even commuter traffic enjoyable
- Silky smooth engine vibes via a 180° crankshaft driven balancer shaft, which in turn drives the water pump
- Oil jets on the connecting rod big ends spray oil on the undersides of the pistons to aid cooling
- Lightweight plug-mounted ignition coils deliver a hot spark and save space
- Wide radiator offers plenty of cooling efficiency
- New coolant routing travels directly to the engine cases, then on to the cylinder and head through internal passages, which reduces external plumbing and keep the cooling system simple
- Fine-tuned shift lever position is easy to use

Digital Fuel Injection
- Fuel injection settings permit a healthy bottom-end torque while letting the engine rev fast
- Sub-throttle valve equipped 38mm Keihin throttle bodies offer optimum performance and rideability
- Located behind the main throttle valves, the sub-throttles are controlled by the DFI® system ECU for a precise throttle response, similar to a constant-velocity carburetor
- Auto-fast idle system simplifies starting and helps ensure the catalyzer reaches optimum temperature quickly
- The lightweight fuel pump is mounted inside the fuel tank.

Compact Engine Design
- Powerful twin-cylinder engine is the most compact in its category, which helps reduce the dimension of the entire motorcycle and allows use of a slim, minimalist frame
- Triangular setup of the crankshaft and transmission shafts makes the engine short front-to-back
- Transmission input shaft, output shaft and change drum are contained in a “cassette”-style package that allows a compact layout and eases transmission maintenance chores
- Semi-dry sump design reduces engine height
- Plated, linerless aluminum cylinders with a narrow cylinder pitch keep the engine light and slim

Cleaner Emissions
- Efficient fuel injection and a three-way catalyzer inside the exhaust produce very low emissions, able to pass the stringent Euro-III emission regulations
- Utilizes a compact and light 300-cell catalyzer unit
- Under-engine muffler placement improves mass centralization and the bike’s low center of gravity
- The exhaust pipe bend and under-engine muffler arrangement contribute to the ER-6n’s attractive styling

Good Vibrations
- Rubber upper-rear engine mounts decrease the vibration transferred to the rider through the seat
- Handlebar is rubber-mounted to lessen vibration transmitted through the handle grips
- Rider and passenger footpegs are rubber coated to further reduce vibration


Lighter Handling Trellis Frame
- Frame has all the key ER-6n elements — slim, low, lightweight and compact design that is narrow at the knees and footpegs for rider comfort and control
- The strong, high-tensile steel trellis frame not only looks lightweight, but it is – rivaling that of aluminum frames
- Featuring balanced rigidity, achieved through extensive 3D analysis translates directly into superb handling
- The frame, rear suspension and swingarm designs flow together with an integrated line running from the steering head to the rear hub
- Short front-to-back dimensions of the engine allow for a long swingarm and a short wheelbase combination that contributes to the light and nimble handling

Rigid Swingarm
- Swingarm stiffness to balance the frame rigidity – due primarily to the rubber engine mounts
- The D-shaped cross-section swingarm, stabilizer, chain adjuster design and elegant one-piece rider/passenger footpeg stays complement to the ER-6n’s high-quality appearance

Suspension
- Front and rear suspension settings to match the frame and swingarm rigidity values for lighter, rider-friendly handling
- Shape of the 41mm fork lower ends around the axle shaft adds to the bike’s performance and high quality image

Confidence Inspiring Ergonomics
- An ideal handlebar, seat and footpeg relationship results in a comfortable and natural riding position suiting a wide range of riders
- Frame narrows just aft of the fuel tank enabling a slimmer seat, making the reach to the ground even easier
- The offset single-shock rear suspension layout with the battery located beside the shock instead of beneath it allows a lower seat height as well
- Low seat height and slim overall design make it easy to plant both feet firmly on the ground when stopped
- Aluminum passenger grips are positioned and shaped for easy grabbing by the passenger

Sharp Masculine Styling
- Angular, stacked dual headlight and its shroud contribute to the ER-6n’s masculine image and features two position lights
- Headlights can be adjusted behind the headlight cover
- Reinforcing the ER-6n’s masculine styling, the sharp, edgy radiator shrouds feature integrated front turn signals with clear lenses and orange bulbs and forward-leaning lines
- A flush-surface fuel cap and its sharp-edged motif give the tank a distinctive look
- The new ER-6n’s compact front-to-rear appearance is enhanced by the short front cowl, short rear cowl with its LED tail light and shrouds that start behind the front fork
- Finishing out the bike’s aggressive image is a sharp tail cowl design featuring a slimmer rear mud flap and turn signals that can also function as hazard lights
- A long front fender keeps the mud splashing to a minimum and its two-tone design matches the ER-6n’s light, compact theme
- An inner rear fender helps keep the underside of the tail cowl clean
- Storage options include four tie-down hooks for baggage or a spare helmet to be secured to the seat and a storage space under the seat with room for a U-lock or similar device

Mirrors
- Mirror design is a similar supersport-style and offer an unparalleled rear view

Brakes
- Dual 300mm front petal disc brakes with twin 27mm piston front brake calipers and a single 220mm rear petal disc deliver plenty of braking power
- Housed in a curved brake master cylinder reservoir , the front brake lever utilizes an optimized ball-joint and pivot location to deliver smooth actuation of its 14mm master cylinder piston

Wheels
- Attractive six-spoke supersport-style wheels augment the bike’s light look while reducing unsprung weight

Instruments/Controls
- Stacked instrument cluster has a sharp design and clean layout with an analog speedometer that uses white LED backlights for excellent visibility at night
- The multi-function LCD screen has amber backlighting and its features include a fuel gauge, bar-style digital tachometer, clock, odometer and dual trip meters
- Inner cover inside the front cowl provides a clean appearance in this area
- Handlebar mount design and curved shapes on the brake master cylinder reservoir and clutch lever contribute further to the ER-6n’s masculine appearance

Satu blog modifikasi dari Indonesia Pak

Coba klik di sini ya...http://motormodified.blogspot.com/2009_05_31_archive.html

Thank You Very Much Bro Mark

Saya dah lama baca komen dalam forum FERNO nih, dan saya rasa Bro Mark antara forumer yg paling banyak bagi tips berguna mengenai motor nih, kalau ada orang boleh kumpul tips tu dijadikan buku, saya rasa ramai yg berminat, nanti kalau ada masa saya try kumpulkan, bukan apa tips dari otai memang banyak gunanye...

Hari ni saya tertarik dengan komen Bro Mark: Bro, EVERY bike you will also need to do check ups... and the ER6n is one of the lowest maintainance bikes around...(on Wed Aug 12, 2009 8:46 pm)

Oct 31, 2009

Panduan teknikal dari Forum FERNO

Sebelum start motor :

Soalan : Macamana cara yg betul nak start motor ?
Buat begini:
1. On kan dulu kill switch, then baru start the engine using the key.

Kata Mark:
Your butterflies (primary and secondary) in the throttle bodies is not turning the full swing when you dont torn on the kill switch first. Use the kill switch only when there is emergency.

Sep 2, 2009

Kembali menambah assessories my ER6N

Betul, dah lama dah aku tak menambah assessories pada motor aku, semalam, Rabu, 2 September 2009, aku pi KL, pergi kedai NKS dan kedai givi, jalan ipoh:

A. Di kedai NKS:

1. Aku tambah double signal - dah lama minta kedai motor lain buat, tapi depa tak pandai, kat sini depa pasang kos RM45 ++ (Gambarnya nanti aku masukkan), suis signal letak kat depan fairing kiri, bahagian dalam, senang, kesannya, 2 lampu signal hijau kat panel meter akan menyala,..;
2. Aku pasang radiator protector, kosnya RM85 (berbungkus cantik punya, ada tulis for ER6N 06-08.
Kedai tu juga ada lagi untuk tambah, engine protector - kena cabut slider protector, (aku kata kemudian fikir) kosnya dalam RM400 ++ kot?, dan dia juga ada AHM exhaust (RM800 dan RM1,000 utk carbon punye).

B. Di kedai GIVI:

3. Aku tukar windshield baru yg besar givi universal punye, pasang kat handle, memang besar dan dapat kurangkan banyak rintangan angin, semasa balik aku bawa dekat 160km/j, senang je....
Kosnya RM400. Yg nih memang lama dah aku aim nak pasang, cuma tunggu lebih 1 tahun , ingat nak pasang yg lebih baik, atau tunggu givi keluarkan model baru, tapi penungguan kurang berhasil, takpelah aku tak nak tunggu lagi, pasang....(Gambar kemudian ye);
4. Aku beli ponco baju hujan GIVI keluaran baru, harge RM35 shj, ada 3 colour, aku ambil kuning,

Itulah serba sedikit, bye...

Aug 12, 2009

Ada seorang Bro kat Penang tuh pakai windshield yg aku suka besar

Aku tak pasti dia dah join member FERNO ke belum, aku cuba contact tak dapat lagi...website dia kat BikePics di sini

http://www.bikepics.com/members/jansepol/09er6n/

...ada beberapa jenis bantuk w/shield dia dah pasang nampaknya

Jul 29, 2009

Motor ER6N yg cantek tu

http://www.topspeed.es/motocicletas/noticias-de-motos/ad-koncept-er6-n-ar29996/picture155493.html

di sini website nya, ada banyak gambar dalam pelbagai posisi lain

Some good comment on ER6N

Possibly the most under rated bike.

The Kawasaki ER6 motorcycle is a great all-rounder able to fit into all road environments as a capable machine. For the size of this machine, it’s no light weight at 190kg wet, but steers, brakes, accelerates way above expectations. It is so easy to ride, I highly recommend this for new, or returned riders, or as handy commuter. This is one I’ve decided to keep for commuting, stunts, & a spare loan bike for friends.

Kawasaki ER6 Motor: 

This motor is a real pearler. A 649cc parallel twin fuel injected that revs over 11,000 rpm with surprising smoothness, with acceleration that really impressers, taking it quickly to an indicated top speed over 200KPH. The engine management is faultless, from the crack of the throttle to the limiter. This is the most controllable engine I have ever experienced. The smoothness of this motor is unmatched by any twin I’ve ever ridden, being the only bike that doesn’t cause fatigue & numbness of my right hand. I’ve seen no need to do any modifications other than to cut open the muffler & make it freer flowing. Fuel economy is better than any bike I’ve owned this decade, getting up to 270Km before the light comes on still having up to 60Km left from the 15.5 litre tank.

Kawasaki ER6 Suspension:

The front & rear suspension is nothing to rave about… It has no adjustments, other than spring preload on the rear, which I have on the hardest setting. While it is only just adequate, it works ok, & the bike handles great with no hint of tank slap over the roughest of roads. I’ve even taken it on many gravel & dirt roads of the north NSW boarder forest national parks, leaving my mates on their duel purpose machines for dead.

Wheelies: 

From the first time I rode this motorcycle, I new it was gunna be easy to ride on one wheel. It is simply the most controllable wheelie bike I have ever ridden. It can be clutch up from stand-still, or, on the move in 1st 2nd & even 3rd if you are aggressive enough. It will wheelie straight of the throttle, if you jerk on the bars in 1st, & while on balance I manage changing through to 4th gear. While the rear guard is standard, I’ve totally worn away the reflector from scraping on the road when going past balance & riding the rear brake, & it is also easy to steer on one wheel.

Stoppies: 

While the brakes are adequate, the rear wheel is easily lifted with hard braking, although I did replace the front brake pads with Metal Gear” full sintered pads, which improved the brakes making stoppies much less effort. With the crap rear shock, landing the back wheel can be harsh, bottoming out pretty hard with a loud bang. While this bike is totally standard, apart from pads, I’m even able to pull off good “left handed stoppies” on this one.

Burnouts:

This motorbike smokes it up quite good by standing on the pegs & dropping the clutch at 9,000RPM with a finger on the front brake, although you need to keep the rear spinning fast so as not to let it start gripping. While I’ve been able to keep it spinning to 4th gear, it’s not real easy to steer it exactly where you want.

If you’re looking for something to learn to stunt, the Kawasaki ER6 might be the best choice for you.

All in all, I’ve had a lot of fun on this motorcycle, & have no intentions of selling it in the future.

Try to get yourself a test ride on this one!!!  

Tambah lagi 23 bhp


German tuners Hoely have recently put their hands on a Kawasaki ER-6n and transformed it into a faster, better looking and implicit more challenging bike that they call ER6-RR.

The engine now develops an impressive 98bhp – incomparable to the approximately 75bhp of the standard bike–thanks to a series of upgrades from which the gas-flowed head with an 1) increased compression ratio of 13.8:1, 2) balanced pistons, 3) rods and crank, 4) high-lift cams, 5) advanced ignition, 6) a modified airbox and 7) a full Akrapovic system are the most important.

Chassis components have been borrowed from Kawasaki’s top supersport models so the bike features ZX-6R’s USD suspensions and ZX-10R’s radial brakes. Yet, the frame hasn’t been stiffen up so let’s just hope they did the math well and this will manage with the around 23bhp extra.

As the picture shows, this Kawi is built to perform on the track and we reckon that the parallel-twin engine is now capable to be put against any standard four-cylinder middleweight sports bike out there. Now that’s a great achievement to take in consideration!

Jul 27, 2009

Kata HippoEleben:

Pendapat saya yg tak seberapa nie performance er6n dah terbaik dalam keadaan standard.....kalau nak increase performance lakukan pada handling dgn hyperpro spring rate,good brake pads,performance air filter dan tayar yang baik......lepas tu just enjoy riding.

Ini adalah performance increase yag selamat dan tidak memerlukan duit yg banyak utk dilaburkan. Kadang2 air filter yg baik boleh meningkatkan sehingga 10% torque dan performance motor.

Jul 1, 2009

Talking to Bro Mark, the Turbonohayabusa

Mr. Mark seem very knowledgable about the bike, ER6N... I managed to talk to him, quiet a lot of things I gained from him, he has been the moderator for www.brp650forum.com , an active forum based in USA

Based from 25 minutes talking, I think I will do some more modification as I list them below:

1. To change the air filter, (a hi flow - DNA) at Sunny Cycle, Jln Pahang, (RM400) - akan terasa nanti lebih ringan, dan responsif, 

2. Jika teringin nak tukar exhaust juga, Mark suggest Leo Vince GP style, (RM2,700).

3. Tukar tayar BT 016/ 021 (Dunlop sekarang nih sgt tak bagus), bila tukar nanti, lalu atas line putih/kuning, tak terasa sikit pon.

4. Tukar absorber belakang jenis Oileen (RM2,900), (yg sekarang sgt keras).

5. Mesti tukar, brake pad jenis ebc, 2H ratings.

6. Yg ni mungkin tak kot (potong head) - Mark buat, katanya dapat tingkatkan dari 11.3 compression ratio kpd 12.5 - 13. (lagi laju lah).

Stop sekejap..

Selain dari itu Mark beritahu :

1. Catalytic conversion dalam exhaust original nih satu masa nanti akan rosak juga, 

2. Fuel pump - nanti akan rosak, tak boleh start langsung, (Jadi beli spare senang bila rosak, tak payah tunggu order lama)

3. Motor model 09, ni dikurangkan 25% lembut chasis, jadi bila bawa laju, rasa gegar lebih.(bahaya juga kalau impact accident)

4. Tayar 016 ni 3 medium lebih lembut, 021 - 2 medium. 016 mahal sikit (RM50) dari BT021 (RM930-Rm880)=RM50).

Mark dah bawa lebih 30,000 km , dapat top 10 dalam Race Kawa Cup 150cc.

Jun 19, 2009

Beli knee dan elbow protector

Abg Bie mungkin boleh ringan injury jika pakai knee protector...Jadi aku beli satu lagi yg baru (Yg lebih kecil, mudah pakai bawa pi office, lebih kecil, mudah letak dalam beg/tinggal dlm box). Yg lama tertinggal kat Banting (Takpe ada 2) (Yg besar pakai jika jalan jauh).

Ada 2 : Pada lutut dan siku....lebih protected. (RM70) (FoxPro) (Tetapi nampaknya, kurang kuat).

Peritiwa yg sakit & menyedihkan

Abg Bie jatuh, slide motor kat Bentong pada hari Isnin, 2 petang (Baru ride dengan Abg Bie ke Banting hari Sabtu dan Ahad sehari sebelum jatuh). Kepala lutut luka, koyak/retak : buat operation kat HKL (Aku datang melawat malam Isnin, tidur kat Hotel KL malam tuh, cuti Selasa).

...Semoga Abg Bie berehat dan cepat sembuh....

Ada lagi tambahan hiasan pada motor ku

Aku Tambah lagi benda-benda nih:

1. Stiker merah reflector kat rim tayar (Racing). (RM12 je)
2. Span pada trottle handle (RM5) - kesannya - bila press minyak, lebih responsif, kata Fuad yg baru pasang juga > boleh kurang rasa gegaran pada tangan.

Jun 3, 2009

From my last posting quite many mods have been done





My last posting was on May 15, and today is June, 4 = almost 20 days passed without any new posting.

In between the time, I have done quiet many mods, among others as I list them below:

1. Pasang sticker biru kat depan windshield ikut bentuk spt gambar. Buat kat Tom Sticker kat Pandan Perdana, KL,...pergi hari Sabtu, bersama James. (James buat lagi cantek..)

2. Pasang lampu LED tetap putih (ada 4 strips) - 2 di depan dan 2 di sisi kiri dan kanan dan Tukar lampu LED flash biru dari kat belakang ke bawah seat. Ini buat kat kedai motor kat Sungai Besi.

3. Hantar cat lagi sekali beberapa parts lain motor kasi biru juga , supaya nampak dari hujung ke hujung biru nya, supaya kelihatan lebih BESAR. Parts = belakang , dan plat no. belakang. Ini kat mana lagi, kedai cat Amir Sungai Besi. Lepas cat tu, hantar sekali lagi, cat parts = radiator cover, tampal sticker dan sembur clear pada windshield.

4. Dan yang paling best, ialah aku dapat Helmet baru dari Bro Khaled, Nolan N102, dari Singapore, dia beli kat sana. (Only RM605, di sini KL depa jual sekitar RM1,100 - 1,200). Helmet nih memang bagus, very aerodynamic, bila aku paling belakang semasa riding, takde goyang sikit pun angin tiup, berbanding Helmet SOL dulu), aku rekomen members lain yg sedang pakai SOL macam aku...

Link Nolan macam nih http://www.nolanhelmets.com/n102ncom.htm

Gambar motor dan Helmet seperti di bawah nih...


May 15, 2009

Aku pi office Bro Ahmad


Petang tadi, lepas sholat Jumaat kat INTAN (kursus PTK4), aku follow Abg Ahmad ke officenya, kat Menara Millenium, tkt 19. TQ Abg Mad, spend 3 hrs with me, copy paste gambar Kenduri FERNO dll. Kita orang bincang fasal program FERNO, dan masa depannya, fasal artikel dgn Abol Bikerz, fasal masuk TV, bab tulis-menulis, belajar skill tulis blogspot, copy manual er6n, dll (byk lagi). TQ Bro, I learned a lot, (beyond motorcycle knowledge)...

May 14, 2009

Ada ilham utk modified (Feri)

Feri ada posted dlm Forum FERNO, cantek....


http://er6.my-forums.net/viewtopic.php?t=179&mforum=er6

Cerita fasal KENDURI FERNO di sini ya...

Kami sangat seronok (really having FUN) dengan berjayanya penganjuran perjumpaan 1 besar-besaran (the first and the biggest ever conducted gathering of ER6 owners in Malaysia). Untuk mengetahui cerita panjang sila klik

http://www.fernome.blogspot.com/

May 12, 2009

Semalam 3rd service 6,616km




Buku servis dah hilang ka?, nak servis kat SQ Serdang tak dapet sebab depa takmasih dpt order oil filter (RM47), Jadi lepas kerja, pi SQ Sg. Tangkas, Bdr Baru Bangi - servis yg ke-3.. Pakai myk 4T Penzoil Fully Sinthetic, 2 botol (RM30 an sebotol) .

Motor : Selepas dicat




Update posting Adakah Ia Akan Kelihatan Lebih Besar Selepas Dicat?